maanantai 27. tammikuuta 2014

Cassouletpata


Palaan Ranskalaiseen keittiöön usein. Syitä on muutama. Satuin polvistumaan joulukuisessa Pariisissa kivan illallisen jälkeen daamini eteen ja vastaus oli kyllä. Häämatkakin suuntautui Ranskaan. Nizzassa ja Monacossa näyttäytyi toisenlainen keittiömaailma. Tässä ensimmäinen rankalaisvaikutteinen resepti.

Cassoulet on ranskalainen pataruoka. Tämä on helppo, mutta pikaruokaa tämä ei ole. Tämä valmistuu itsekseen muiden kotihommien ohessa. Täydellistä viikonlopun nautiskeluun. Esilämmitä uuni 180 asteeseen samalla kun kokoat pataan ainekset.

Ainekset padalliseen:

    6 chorizomakkaraa
    0,5 kiloa karjalanpaistilihoja
    purkillinen kikherneitä
    purkillinen suuria valkoisia papuja
    2 porkkanaa
    3-4 salottisipulia
    3 valkosipulinkynttä
    1 tölkki tomaattimurskaa + puoli purkillista huuhteluvettä
    3 rkl valkoviinietikkaa
    2 dl lihalientä
    kuivattua timjamia
    pippuria
 
Leikkele chorizot paloiksi. Viipaloi kuoritut porkkanat paloiksi, leikkaa kuoritut sipulit ja valkosipulit viipaleiksi. Lihan saa helposti lihatiskiltä pyytämällä karjalapaisti lihat. Näin säästyy itse leikkelyltä ja lihan laatu selviää paremmin kuin vakuumin pakatussa.
Perunat keitetiin erikseen kuorineen.

Ensimmäiseksi chorizot pataan pienen voinokareen kanssa ja paistele makkarapaloja muutama minuutti niin, että ne alkoivat luovuttaa mausteista rasvaansa. Nosta palaset lautaselle syrjään odottamaan. Seuraavaksi pataan porkkanat ja sipulit, joita kuullotetaan hetken aikaa. Nosta nekin syrjään. Viimeisenä pataan karjalapaisti lihat Kun lihapaloissa oli hieman paistopintaa, kaada päälle chorizot, sipulit ja porkkanat.  Lisää valkoviinietikka, lihaliemi  sekä tomaattimurska ja purkin huuhteluvedesi, kikherneet ja pavut. Timjamia ja pippuria pataan, suolan tarkistus myöhemmin. Kuumenna pataa sen verran, että seos alkoa kiehua.

Nosta pata kansineen uuniin 180 asteeseen. Pata muhii tunnin verran, ennenkuin sen on valmis.
Tarkista aika ja laita peruna kiehumaan. Ne kiehuvat noin 20 minuutia. Tunnissa liha on kypsää ja makkara muotoutunut maukkaiksi palleroiksi. Suolan voi tarkistaa tässä vaiheessa, mutta sitä tuskin tarvitaan. Tarjoillan keitetyn perunan kanssa. Juomaksi hyvä punaviini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti